Все про їжу

Близько 41 мільйона дітей до 5 років страждають від зайвої ваги

Однією з основних проблем громадської охорони здоров'я є зростаюче число людей із зайвою вагою та ожирінням в світі. Люди всіх вікових груп і різних рівнів освіти стикаються з цією формою неправильного харчування. Внаслідок цього в усьому світі зростають показники діабету, серцево-судинних захворювань та інших станів, зумовлених харчуванням. Ці стани дуже важко лікувати в місцях з обмеженими ресурсами і вже перевантаженими системами охорони здоров'я.

Ресурс - https://www.who.int/features/factfiles/nutrition/en/

Скорочення розмірів порцій з метою знизити ризик надмірної ваги і ожиріння в дитячому віці

Діти з надмірною вагою і ожирінням піддаються більш високому ризику появи серйозних проблем зі здоров'ям, у тому числі діабету 2 типу, гіпертонії, астми та інших респіраторних захворювань, порушень сну і хвороби печінки. Вони також можуть страждати від психологічних наслідків, наприклад, низької самооцінки, депресії та соціальної ізоляції. Дитяче ожиріння також підвищує ризик ожиріння, неінфекційних захворювань, передчасної смерті та інвалідності в дорослому віці.

За останні кілька десятиліть розміри порцій в закладах громадського харчування і домашньої їжі зросли. Дослідження вказують на те, що більший розмір порції супроводжує збільшення загальної калорійності споживаної їжі, що може спричинити набір ваги. Таким чином, обмеження розмірів порцій може стати ефективним заходом запобігання переїдання і, можливо, знизить ризик надмірної ваги і ожиріння серед дітей.

Ресурс - https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD011045.pub2/full

5 ключів до здорового харчування, за рекомендаціями ВООЗ

1. Важливість грудного вигодовування

З перших днів до шести місяців життя годуйте немовлят виключно грудним молоком, без додавання іншої їжі та напоїв, і лише «на вимогу» — так часто, як вони хочуть, вдень і вночі.

Грудне молоко забезпечує організм дитини всіма поживними речовинами та рідинами, необхідними немовлятам протягом перших 6 місяців здорового росту та розвитку. Немовлята, які вигодовуються виключно на грудному молоці, мають кращу стійкість до таких загальних дитячих хвороб, як діарея, респіраторні інфекції та вушні інфекції. У подальшому житті люди, які годували грудьми немовлят, рідше страждають на надмірну вагу, ожиріння або на неінфекційні захворювання: діабет, серцеві захворювання та інсульт.

У віці шести місяців додавайте безпечні та поживні продукти для доповнення грудного вигодовування. Продовжуйте годувати грудьми до досягнення немовлятами 2 років і більше.

Не додавайте сіль або цукор у продукти для немовлят та маленьких дітей.

2. Вживайте різноманітну їжу

Раціон повинен включати основні продукти, наприклад: зернові культури, такі як пшениця, ячмінь, жито, кукурудза чи рис, або крохмалисті бульби або коріння, такі як картопля, ямс, таро або маніока; бобові: сочевиця, квасоля; овочі; фрукти та продукти тваринного походження: м’ясо, риба, яйця та молоко.

Різноманітний раціон, що складається з необроблених та свіжих продуктів щодня допомагає дітям і дорослим отримувати потрібну кількість необхідних поживних речовин. Це також допомагає їм уникати дієти з високим вмістом цукру, жирів та солі, що може призвести до нездорового збільшення ваги та неінфекційних захворювань.

Здорове та збалансоване харчування особливо важливе для правильного розвитку дітей, а людям похилого віку допомагає залишатися здоровими та активними.

3. Їжте овочі та фрукти

• Для закусок обирайте сирі овочі та свіжі фрукти, а не продукти з високим вмістом цукру, жирів або солі.
  • Уникайте надмірної теплової обробки овочів та фруктів — це може призвести до втрати важливих вітамінів.
  • Використовуючи консервовані або сушені овочі та фрукти, обирайте сорти без додавання солі та цукру.

Овочі та фрукти є важливими джерелами вітамінів, мінералів, харчових волокон, рослинних білків та антиоксидантів. Люди, чий раціон багатий на овочі та фрукти, мають значно менші ризики ожиріння, серцевих захворювань, інсульту, діабету та деяких видів раку.

4. Обирайте правильні жири та олії

• Використовуйте ненасичені рослинні олії, наприклад, оливкову олію, а не тваринні жири або олії з високим вмістом насичених жирів (вершкове масло чи пальмову олію).
  • Обирайте біле м’ясо, наприклад, птицю, та рибу, які, як правило, мають низький вміст жиру, на відміну від червоного м’яса.
  • Вживайте лише обмежену кількість обробленого м’яса, оскільки воно містить багато жиру та солі. Надмірне вживання обробленого м’яса має канцерогенний ефект на кишківник.
  • Обирайте молоко та молочні продукти з низьким вмістом жиру (наприклад, сир з 5% жиру замість 9%).
  • Уникайте обробленої, запеченої та смаженої їжі.

Жири та олії — це концентровані джерела енергії, а вживання надмірної кількості жиру, особливо неправильних видів жиру, може завдати шкоди здоров’ю. Наприклад, люди, які вживають занадто багато насичених жирів, мають більший ризик серцевих захворювань та інсульту. Трансжири мають найнебезпечнішу дію на організм, особливо промислово вироблені жири, наприклад, гідрогенізовані олії, що містяться в різних оброблених харчових продуктах.

5. Скорочуйте кількість солі та цукру

• Обмежте кількість солі та приправ з високим вмістом натрію (наприклад, соєвий соус та рибний соус) у стравах.
  • Уникайте продуктів, які містять багато солі та цукру (особливо глютамату чи нітриту натрію).
  • Виключте з раціону напої з високим вмістом цукру, наприклад: фруктові соки, соуси та сиропи, ароматизоване молоко та йогуртові напої.
  • Замість кондитерських виробів у якості солодкої закуски обирайте свіжі цілі фрукти та чорний шоколад.

Люди, які з продуктами отримують велику кількість натрію, мають більший ризик високого кров’яного тиску, що може збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Подібним чином у тих людей, у раціоні яких спостерігається велика кількість цукру, є більший ризик зайвої ваги або ожиріння, а також підвищений ризик карієсу. Люди, які зменшують кількість цукру у своєму раціоні, також можуть зменшити ризик розвитку неінфекційних захворювань, таких як хвороби серця та інсульт.

Ресурс https://www.who.int/nutrition/topics/5keys_healthydiet/en/